5 zasad oświetlenia pieczywa

Zasady oświetlenia pieczywa
oswietlenie pieczywa

Zasady oświetlenia pieczywa

W zaskakująco wielu piekarniach i cukierniach, pomijane są wydawałoby się oczywiste zasady oświetlenia pieczywa, które pomagają w zwiększeniu sprzedaży.

Dobierając oświetlenie do punktu sprzedaży pieczywa zwróć uwagę na:
Temperatura barwy światła białego ciepłego to około 2700K – jest to najlepsza barwa do podkreślenia walorów pieczywa
Współczynnik odwzorowania kolorów: CRI>90*
Rozproszenie lub skupienie strumienia światła – stosujemy zależenie od miejsca i funkcji oświetlenia
Intensywność oświetlenia – dzięki naszemu projektowi będzie odpowiednio dobrana do każdej strefy w punkcie handlowym. Inne są oczywiście parametry i normy dla okna wystawowego, inne dla półek na ścianie, inne dla koszy z pieczywem, inne w punkcie kasowym
Energooszczędność – zastosowanie profesjonalnego oświetlenia LED przekłada się w prosty sposób na wysokość rachunków za prąd

Zasady oświetlenia pieczywa

*  Wskaźnik oddawania barw, charakteryzujący źródło światła. Wyrażony jest liczbą z przedziału od 0 (dla światła monochromatycznego) do 100 (dla światła białego – widmo ciągłe). Określa, jak dobrze postrzegane są barwy oświetlonych przedmiotów. Im współczynnik ten jest wyższy, tym barwy są lepiej oddawane, a oświetlane przedmioty wyglądają naturalniej. Niskim współczynnikiem CRI charakteryzują się np. niskoprężne lampy sodowe, a wysokim światło słoneczne. Współczynnik CRI równy 100 oznacza, że przedmioty oglądane w tym świetle mają kolory odwzorowane tak, jakby były oświetlone standaryzowanym światłem słonecznym lub promieniowaniem ciała doskonale czarnego.
Źródło https://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_oddawania_barw

Zasady oświetlenia pieczywa

Odpowiednio oświetlone pieczywo jest zawsze świeże!
Zapach i wygląd pieczywa, miła obsługa oraz odpowiedni wystrój punktu sprzedaży – wszystko to przyciąga uwagę potencjalnych klientów piekarni i cukierni. Badania pokazują, że właściwie zaprojektowana przestrzeń do ekspozycji towaru oraz dobrze dobrane oświetlenie ma bardzo duży wpływ na ostateczną decyzję zakupową klientów piekarni i cukierni i może zwiększyć przychody nawet o 100%.

Maxi-Light

Zapraszamy do współpracy oraz kontaktowania się z nami w kwestiach związanych z oświetleniem firmy, sklepu, biura czy hotelu. Oferowane przez nas oświetlenie spełnia wszelkie wymagane normy stawiane wobec opraw oświetleniowych.

Jak działają lampy bakteriobójcze UV-C?

Lampy UV bakteriobójcze UV-C są zalecane do podnoszenia czystości mikrobiologicznej w pomieszczeniach, w których jest wysokie ryzyko występowania różnych drobnoustrojów. Oprawy biobójcze emitują promieniowanie ultrafioletowe UV-C, które w sposób nieodwracalny usuwa bakterie, wirusy, pleśnie, grzyby oraz inne drobnoustroje. Promieniowanie UV-C dezynfekuje skutecznie powietrze, podłogi, przedmioty i wszelkie inne powierzchnie w pomieszczeniach.