5 zasad oświetlenia pieczywa

Zasady oswietlenie piekarni

W zaskakująco wielu piekarniach i cukierniach, pomijane są wydawałoby się oczywiste zasady dotyczące oświetlenia, które pomagają w zwiększeniu sprzedaży.

Dobierając oświetlenie do punktu sprzedaży pieczywa zwróć uwagę na:
Temperatura barwy światła białego ciepłego to około 2700K – jest to najlepsza barwa do podkreślenia walorów pieczywa
Współczynnik odwzorowania kolorów: CRI>90*
Rozproszenie lub skupienie strumienia światła – stosujemy zależenie od miejsca i funkcji oświetlenia
Intensywność oświetlenia – dzięki naszemu projektowi będzie odpowiednio dobrana do każdej strefy w punkcie handlowym. Inne są oczywiście parametry i normy dla okna wystawowego, inne dla półek na ścianie, inne dla koszy z pieczywem, inne w punkcie kasowym
Energooszczędność – zastosowanie profesjonalnego oświetlenia LED przekłada się w prosty sposób na wysokość rachunków za prąd

 

*  Wskaźnik oddawania barw, charakteryzujący źródło światła. Wyrażony jest liczbą z przedziału od 0 (dla światła monochromatycznego) do 100 (dla światła białego – widmo ciągłe). Określa, jak dobrze postrzegane są barwy oświetlonych przedmiotów. Im współczynnik ten jest wyższy, tym barwy są lepiej oddawane, a oświetlane przedmioty wyglądają naturalniej. Niskim współczynnikiem CRI charakteryzują się np. niskoprężne lampy sodowe, a wysokim światło słoneczne. Współczynnik CRI równy 100 oznacza, że przedmioty oglądane w tym świetle mają kolory odwzorowane tak, jakby były oświetlone standaryzowanym światłem słonecznym lub promieniowaniem ciała doskonale czarnego.
Źródło https://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_oddawania_barw